Een echtscheiding door onderlinge toestemming (EOT) is enkel mogelijk indien er een integraal akkoord bestaat tussen de echtgenoten over alle aspecten die geregeld moeten worden. Wanneer er over één aspect geen akkoord kan gevonden worden tussen de echtgenoten, kan er geen gebruik gemaakt worden van een EOT.
Er dient aldus een akkoord te bestaan over onder meer:
- De betaling van een persoonlijk onderhoudsgeld/alimentatie voor de echtgenoot/echtgenote.
- De verblijfsregeling van de kinderen.
- Onderhoudsgeld/alimentatie voor de kinderen.
- Verdeling van de activa (onroerend goed, inboedel, wagen, gelden, pensioenfonds,…).
- Verdeling van de passiva (schulden, leningen,…).
- …
Al deze aspecten worden opgenomen in een regelingsakte of echtscheidingsovereenkomst. Dit is een schriftelijke overeenkomst tussen de beide echtgenoten.
Vervolgens dient er een verzoekschrift neergelegd te worden ter griffie van de Familierechtbank tezamen met de regelingsakte, waarna de Familierechtbank de echtscheiding zal uitspreken. Het principe is tegenwoordig dat het echtscheidingsvonnis wordt uitgesproken zonder dat er een zitting plaatsvindt, doch een zitting is in bepaalde omstandigheden nog steeds mogelijk.
Indien beide echtgenoten nog voldoende overeenkomen om een regelingsakte af te sluiten, betreft dit de eenvoudigste manier om uit de echt te scheiden. Deze procedure vervangt dan immers eventueel zowel de procedure dringende en voorlopige maatregelen, de echtscheidingsprocedure als de procedure vereffening-verdeling bij een notaris na echtscheiding.