Echtscheiding op grond van onherstelbare ontwrichting

De echtscheiding op grond van onherstelbare ontwrichting (EOO) is gebaseerd op het art. 229 van het Burgerlijk Wetboek.

In tegenstelling tot een echtscheiding met onderlinge toestemming (EOT), heeft de EOO een eenzijdig karakter: de EOO kan worden uitgesproken op vraag van slechts één van de echtgenoten.

Dikwijls zal een EOO worden voorafgegaan door een procedure dringende en voorlopige maatregelen voor de Familierechtbank.

Er zijn 3 mogelijke manieren waarop de Familierechtank kan overgaan tot het uitspreken van de echtscheiding na een procedure tot EOO:

  • De rechter dient vast te stellen dat het huwelijk onherstelbaar ontwricht is, i.e. wanneer de voortzetting van het samenleven tussen de echtgenoten en de hervatting ervan redelijkerwijs onmogelijk is geworden ingevolge die ontwrichting. Klassieke voorbeelden wanneer het huwelijk onherstelbaar ontwricht is, zijn bij partnergeweld of overspel, doch ook andere situaties kunnen mogelijk leiden tot een onherstelbare ontwrichting. Het bewijs van de ontwrichting kan met alle wettelijke middelen worden geleverd, zoals onder meer briefwisseling, een schriftelijke getuigenverklaring of een proces-verbaal.
  • Na 6 maanden feitelijke scheiding, is er sprake van een onherstelbare ontwrichting van het huwelijk wanneer de echtgenoot/echtgenote hiermee akkoord is.Het beginpunt van de feitelijke scheiding dient te worden aangetoond door een attest van woonst, waardoor dus één van de beide echtgenoten officieel zijn adres naar een andere verblijfplaats gewijzigd dient te hebben. Indien dit niet het geval is, kan een eerste zitting voor de rechtbank tevens het beginpunt zijn van de zes maanden feitelijke scheiding.
  • Wanneer de echtgenoot/echtgenote na 6 maanden feitelijke scheiding niet akkoord gaat met de echtscheiding, kan er gescheiden worden na 1 jaar feitelijke scheiding zonder akkoord van de echtgenoot/echtgenote.

Deze procedure leidt enkel tot de echtscheiding tussen de echtgenoten en eventueel de aanstelling van een notaris belast met de vereffening-verdeling van de huwgemeenschap. Tevens kan er tijdens deze echtscheidingsprocedure door de behoeftige echtgenoot/echtgenote om een persoonlijk onderhoudsgeld/alimentatie na echtscheiding gevraagd worden

Advocaat Karel Jans

T: +32(0)89340472
F: +32(0)89340466
E: karel.jans@advocaat.be

Jaarbeurslaan 17 bus 12
3600 Genk
Consultatie enkel op afspraak.
BTW: BE0829.672.969